SE*iDuss – Norsk Skogkatt
Kontakt 0705-699 567

Om NFO och mig

Norsk Skogkatt

Den Norska naturen har i århundraden med isande kyla, snöstormar och piskande regn avlat fram den stora robusta och muskulösa katten med yvig svans och halvlång päls som vi kallar Norsk Skogkatt.

Pälsen har tjock underull som skyddar mot kyla, och långa vattenavvisande täckhår hängande över ryggen och utmed sidorna som ger skydd mot regn och snår. För att de ömtåligaste delarna på kroppen skulle få mera skydd fick dessa mer päls, såsom krage, kindskägg, skjortbröst, knickers, tofsar under trampdynorna och den långa ludna svansen. Pälsen kallas semilånghår, och är förvånansvärt lättskött.

Skogkatten är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben, där bakbenen är högre än frambenen, ett måste för att klara sig i vildmarken. Den rör sig enormt smidigt och är en suverän trädklättrare. Och den tar sig ner för egen maskin, oftast med huvudet före.

Skogkattens trekantiga huvud påminner starkt om lodjurets. Med de stora tofsförsedda öronen, rovdjurets vilda blick från de stora något snedställda ögonen. Den kraftiga hakan och den raka profilen förstärker det vilda utseendet.

Så visst är Skogkatten av idag som gjord för skogsprommenad och spännande uteliv, men den trivs också mycket bra inomhus. Den är mycket sällskaplig, lekfull, kärvänlig och tillgiven sin ägare. Varje Skogkatt har sin personlighet och är intelligent - och småpratar gärna lite allt som oftast.

Historia

I Oslo 1938 ställdes den Norska Skogkatten ut första gången. På grund av 2:a världskrigets utbrott, kom inte avelsarbetet för att bevara denna nationalkatt igång igen förrän 1972. År 1973 godkändes rasen i Norge efter att man enats om standarden.Till FIFes årsmöte i Paris 1977 blev rasen godkänd även där.

Intresse fanns tidigt i Sverige för Skogkatten, men norrmännen ville först skapa en god stam, så det var 3:e och 4:e generationskatter som först exporterades. 1977 koSally just här under bordet, Ida ovanpå ;-)m den första Skogkatten till Sverige, Pans Tuppen och idag är rasen en av Sveriges absolut populäraste. Textkälla: (Skogkattslingan, något förkortad)

Om mig

Jag själv heter Carola, och är också robust och kraftig. Har levt tillsammans med katt i hela mitt liv, när jag var barn brukade dom med förkärlek välja min säng vid nedkomst. Att få vara med vid kattfödsel är ett underverk, varje gång! Men det är först på sista tiden jag har blivit intresserat av raskatt, utställning och avel.

När jag var barn hade vi även en Cocker spaniel, numer får Ida och jag hålla till godo med mammas Field Spaniel Sally. Sally är överförtjust, och just här under bordet, Ida ovanpå ;-)